Lidé vyřazují mnohé potraviny podle výživové poradkyně Moniky Tělupilové z jídelníčku bezdůvodně, často pod dojmem různých módních vln. Řekla to na tiskové konferenci k detoxikaci organismu. Vyřazením jednoho druhu potravin se může škála těch, které tělo odmítá, naopak rozšířit.
„Pod tlakem módní vlny spousta lidí zbytečně a bezdůvodně vylučuje některé potraviny z jídelníčku. Může to ale vézt k tomu, že je pak jejich strava nevyvážená,“ vysvětlila poradkyně. Potravinové alergie či intolerance má od lékaře diagnostikováno jen část těch, co například lepek nebo laktózu odmítají.
Zdravé tělo s dostatečně pestrým složením bakterií v trávicím traktu může podle Marie Vilánkové, která se zabývá detoxikací organismu, přijímat v rozumné míře všechny druhy potravin. „Potraviny, které nemůžu jíst, bych měl postupně začít zařazovat. Jinak se začne škála potravin, které nemohu jíst, rozšiřovat,“ vysvětlila.
Lidé ze své stravy často vylučují například lepek nebo laktózu. Nebezpečný je ale lepek jen pro pacienty s diagnostikovaou celiakií, tedy poruchou imunity. Ti musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, jejich strava se nesmí kontaminovat ani stopovým množstvím lepku. Podle evropských statistik trpí celiakií asi procento populace, což v Česku znamená asi 100.000 lidí. Praktický lékař ji může odhalit rozborem krve zaměřeným na lepek a poté gastroenterolog z odebraného vzorku sliznice tenkého střeva.
V názorech na škodlivost či prospěšnost lepku pro zdravého člověka se odborníci různí podobě jako v prospěšnosti pití mléka, které obsahuje mléčný cukr, laktózu. Alergie mohou být také například na vejce, ořechy, kakao, některé druhy ovoce a zeleniny. Zatímco alergie se projevují zejména svěděním, kopřivkou nebo otokem, zvracení a průjem může signalizovat jak alergii, tak intoleranci, která znamená nedostatek enzymů potřebných pro správné trávení konkrétní potraviny.
26.1.2018zdroj: ČTK